Kunstgras leginstructie

Het kan natuurlijk zijn dat u niet gebruikt wilt maken van de legservice van Kunstgras van het noorden.handleiding om het kunstgras zelf op een goede manier aan te leggen. Het is belangrijk om vooraf goed op te meten hoeveel meters u nodig heeft aan kunstgras. Om er zeker van te zijn dat u geen onnodige naden gaat krijgen, kunt u het beste zo’n 10cm teveel kunstgras nemen.

1. De ondergrond van het kunstgras

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw strakke kunstgrasmat is een stabiele en goed drainerende ondergrond erg belangrijk.
Begin met het afgraven van 5 tot 10 centimeter van uw huidige ondergrond. Breng hierna weer een laag van 5 tot 10 centimeter wit zand aan. Het beste zand om te gebruiken is in dit geval brekerszand. Het is belangrijk dat u het zandbed goed egaliseert en daarna aantrilt. Als u uw zandbed volledig heeft aangetrilt vlakt u het zandbed uit. Dit kunt u het beste doen met een waterpas en een uitvlaklat. Eventuele bandjes die om het kunstgras heen moeten komen, kunt u het beste op dit moment zetten.

2. Onderdoek

Nadat u het zandbed volledig heeft afgewerkt, kunt u beginnen met het plaatsen van geotextiel, drukverdeeldoek of drainagemat/valdemping. Dit doek zorgt ervoor dat er minder snel gaten/putten ontstaan in het zandbed. Plaats het doek over het zand en snij deze +- 1 centimeter van de rand af. Als het veldje breder is dan 4 meter, legt u het doek strak tegen elkaar aan. (Let erop dat u het doek niet over elkaar heen legt) Dit kunt u het beste met een paar stukjes tape vastmaken zodat het doek op zijn plek blijft liggen bij het plaatsen van het kunstgras.

kunstgras-leginstructie-onderdoek

3. Het leggen van het kunstgras

Nu kunt u beginnen met het aanleggen van uw kunstgras. Rol het kunstgras uit. Let hierbij goed op de vleug van het kunstgras, vooral als u meerdere stukken aan elkaar moet lijmen. Het kunstgras is het mooiste als u tegen de vleug in kijkt, leg daarom het gras met de vleug naar de plek waarvandaan u met meeste op het gazon zult kijken. Leg het kunstgras +- 5 centimeter over de bandjes, rand of tegen de muur.
Als het stuk kunstgras breder wordt dan 4 meter, krijgt u één of meerdere naden.

kunstgras-leginstructie-leggen

4. Het lijmen van verschillende delen kunstgras

Voordat u gaat beginnen met het aan elkaar lijmen van de verschillende banen kunstgras, slaat u het kunstgras op de naden een stukje terug. Snij minimaal 3 a 4 poolrijen af van beide kunstgrasdelen. Hierdoor is de naad straks niet meer zichtbaar. U slaat nu de stukken terug en legt ze weer tegen elkaar aan om te kijken of het snijden gelukt is. Hou minimaal 2 milimeter ruimte tussen beide banen kunstgras.
Als het snijden goed gelukt is, slaat u de de beide banen weer een stukje om. Plaats de (zelfklevende) lijmband onder de naden van kunstgras en verwijder vervolgens de folie van de lijmband af. Sla het kunsgras nu terug en druk het kunstgras voorzichtig om zijn plek totdat u de naad niet meer ziet. Na één uur is de lijm uitgehard en drukt u de naden nogmaals stevig tegen elkaar aan.

5. Afwerking van het kunstgras

Als alle naden gelijmd en voldoende uitgehard zijn, kunt u beginnen met het pas snijden van het kunstgras. U kunt dit eenvoudig op maat snijden met een stanleymes. Snij het kunstgras aan de onderkant, zodat u de vezels niet kapot snijd. Dit zorgt voor een mooier resultaat. Let op dat u het kunstgras nooit direct strak op maat snijd. Het kunstgras kan naar verloop van tijd nog iets inkrimpen. Laat daarom 1 à 2 cm extra gras zitten en werk dit weg in de grond of onder het straatwerk.

kunstgras-leginstructie-afwerking

6. Het instrooien en plaatsen van kunstgraspennen

U kunt nu beginnen met het plaatsen van de kunstgraspennen. Deze kunstgraspennen plaatst u aan de zijkant van het kunstgras. U plaatst iedere 100 tot 150cm een kunstgraspen. Nu is het tijd om het kunstgras op te borstelen. Gebruik hiervoor een harde bezem. U borstelt tegen de vleug in, zodat de spriet mooi rechtop komt.
Nu uw kunstgras er helemaal in ligt en de kunstgraspennen bevestigd zijn, kunt u beginnen met instrooien van uw kunstgras met speciaal hiervoor bestemd instrooizand. Bij ieder product staat een geadviseerde hoeveelheid zand om in te strooien. Dit instrooien van uw kunstgras zorgt voor een betere stabiliteit en een verzwaring van uw kunstgrastapijt.